Whois

Goede dag!

Mijn naam is Eveline Kubbenga. Ik ben een overtuigd veganist.
Lekker en bewust eten maakt mijn leven bijzonder. Graag wil ik dat met je delen.

Van alleseter via pescotariër naar planteneter
Sinds medio 2008 eet ik geen vlees meer. Het kostte me weinig moeite. In plaats van vlees at ik meer eieren, vis en kaas. Negen jaar later bekeek ik de documentaire ‘What The Health’. Toen ik daarin hoorde hoe ongezond het eten van een ei is, was ik in één keer om; nooit meer dierlijk voedsel!


Overstap naar 100% plantaardig
Je zou zeggen dat de abrupte overschakeling een eitje zou zijn. Niets was minder waar. Allereerst miste ik mijn kaas. De plantaardige alternatieven smaakten naar plastic. Het was als het roken van een sigaret zonder nicotine. Later begreep ik dat dit kwam door de zogenaamde caseïneverslaving. Caseïne zit in dierlijke melk en kan niet nagemaakt worden. Het duurt ongeveer 2 tot 3 maanden voordat je niet meer naar deze caseïne smacht. Tegenwoordig maak ik een enkele keer wel een tosti kaas: een plak plantaardige kaas met daarover gestrooid edelgistvlokken.

Edelgistvlokken
Edelgistvlokken zijn geweldig gezond en hebben een kaassmaak. Op de Informatie-pagina vind je een recept om zelf je eigen smaakvolle kaas te maken. Vooral voor ovengerechten uitermate geschikt.

Sociale interacties
In Nederland kiest maar 0,4 procent van de bevolking voor een volledig plantaardig dieet. Het mag dan niet verbazen dat een plantaardige levensstijl wisselende reacties opwekt.

Negatieve reacties
Een sociaal struikelblok waren de vervelende reacties over wat ik aan het eten was en waarom. De eetlust van mijn kikkererwtensalade werd vergald door zogenaamd belangstellende vragen. Zodra ik iets antwoordde kreeg ik dan reacties als ‘oh, dat is toch helemaal niet gezond?’, ‘dat is gevaarlijk want dan krijg je toch niet genoeg eiwitten, vitamines, calcium, etc. binnen?’, ‘laatst was iemand veroordeeld omdat zij haar baby alleen veganistisch eten gegeven had’. Eerlijk gezegd zat ik helemaal niet op deze weinig wetenschappelijk gefundeerde reacties te wachten. Tegenwoordig ga ik met mijn kikkererwtensalade apart zitten. En dan kijk ik wel wie aanschuift.

Positieve reacties
Aan de andere kant heb ik ook veel positieve reacties gehad. Vooral in Spanje waren de reacties altijd positief. De chef-koks in de betere Nederlandse restaurants vonden het heerlijk om veganistische hapjes en maaltijden te bereiden. De jaloerse blikken van mijn tafelgenoten voelden steevast als de kers op de slagroomtaart.

Plantaardige gezondheidscoach
Volwaardige plantaardige voeding hoort bij een gezonde levensstijl. Maar een gezonde levensstijl houdt niet op bij wat je eet. Goed in je vel zitten betekent ook lichaamsbeweging en het onderhouden van prettige relaties. Als gecertificeerd basiscoach zal ik je zeker kunnen ondersteunen naar die tevredenstellende en gezonde levensstijl. Zie voor verdere informatie mijn website www.evelinekubbenga.nl. Door deze insteek ben ik dan ook meer een ‘plantaardige gezondheidscoach’ dan een ‘plantaardige voedingsdeskundige’.

Overdracht kennis en kunde
Met alle liefde draag ik mijn kennis en kunde over voor wie serieus over willen stappen naar een 100% plantaardig dieet.
Makkelijk is het niet. De energie en het welbevinden die je voor de moeite terugkrijgt echter onbetaalbaar.

Scroll to Top