Informatie

Vitamines


Overstappen naar een 100% plantaardig dieet kent zo zijn valkuilen. In ieder geval moet je altijd voldoende vitamine B12 innemen. En wel dagelijks! Evenzo geldt dit voor vitamine D. En vergeet vooral die algenolie-capsule niet.


Bloedonderzoek


Toen ik al een tijdje volledig plantaardig leefde liet ik mijn bloed onderzoeken. Het bleek dat ik een extreem vitamine D-tekort had. Om zelf niet in zo’n situatie te komen, is het aan te raden om te starten met een bloedonderzoek. Een half tot één jaar later kan gecheckt worden of alles naar wens verloopt. Zo niet, kan bijgestuurd worden.


Eiwitten

Eet voldoende peulvruchten zoals soja/tofu, volkoren granen, noten en groenten. Het liefst verdeeld over de dag. En eet gevarieerd om ook alle noodzakelijke aminozuren binnen te krijgen. Lees hierover meer op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Schaaltje gemarineerde tofu; smaakt als feta.

Schaaltje kerriehummus op sla met pijnboompitten.

Heerlijke pecannoten voor de extra snaai.


Plantaardige kaas – recept

Plantaardige ‘rasp’ of ‘plakken – smaakvervangers voor kaas – is kant en klaar te koop. In allerlei varianten. Bij ovenschotels geef ik er mijn eigen draai eraan. Een zakje plantaardige kaasvervanger mengen met edelgistvlokken, hennepzaad, curcuma, vers gemalen zwarte peper, knoflookzout/poeder, et voilà; je eigen pit is toegevoegd. Om een smeuïg papje over de ovenschotel te smeren komt daar nog een flinke scheut koolzaadolie en wat appelciderazijn en agavesiroop bij.

Voor een lekkere 100% zelfgemaakte pittige ‘smeer’-kaas maak je een mengsel van edelgistvlokken, olie, curcuma, gemalen peper, knoflookzout, appelciderazijn. cashewpasta, agavesiroop, mosterd, zeezout.

Optioneel: Gebroken cashewnoten erover verdeeld.


Afvallen en ACT (Acceptatie- en commitmenttherapie)

Afvallen en opstaan. De story of my life. In de loop der jaren heb ik wel zo’n beetje alle soorten dieten geprobeerd. Van sherry-kuur tot keto. Voedingsleer op de Hogere Hotelschool; een week calorieën tellen. In die week at ik weinig. Mevrouw Botman riep uit ‘dat kan niet! dan ben je afgevallen.’ En ja, dat klopte.

Calorieën tellen en me elke dag wegen. Nog steeds het meest probate middel om ‘lekker veel eten’ in te perken. Maar er is nog een ander steuntje in de rug…

…Brits en Amerikaans onderzoek. Omgaan met de hunkering naar eten. Simpelweg de acceptatie van dat hongergevoel. Het mag er zijn. Je hoeft niet te eten als je trek hebt. Dat is het mooie van ACT; gevoelens – ook al zijn ze negatief van aard – mogen er zijn. Ook trek hebben in iets. Je hoeft er niet aan toe te geven.

Kijk op welk tijdstip van de dag je het beste ‘honger’ verdraagt. Voor sommigen zal dat tot 12 uur – het middaguur – zijn. Voor mij is dat ‘s avonds. Tot vier uur ‘s middags eet ik waar ik trek in heb; volg mijn intuïtieve behoefte. Tussen vijf en zes eet ik nog een bak sla. Ja, het is een soort intermittent dieting. De moeite waard om eens uit te proberen. Immers kun je zo op een natuurlijk manier je lichaamsgewicht in de gaten houden.

De Schijf for Life.
Een website met heel veel extra informatie voor het eten van 100% plantaardige voeding. Klik hier.

Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Voor zo ongeveer alle onderdelen die met veganisme te maken hebben: klik hier.

Scroll to Top