Uit & Thuis

Uit eten gaan; een hele uitdaging
Gelukkig komen er steeds meer vegan restaurants; of worden vegan opties aangeboden. Op HappyCow kun je makkelijk een geschikte locatie uitzoeken.

Bij bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst of cursus meld ik de organisator dat ik vegan ben. Soms bel ik zelf even de chef-kok. Zo kreeg ik bij de Jopenkerk in Haarlem een heerlijk vegan diner geserveerd. Hierbij de foto van het voorgerecht.


Thuis koken; ken de kneepjes
In het begin is zelf thuis koken een hele uitdaging. De start is een grote plastic tas om alle niet 100% plantaardige producten in te doen. Die kun je aan buren geven. Wat niet donatiewaardig is, gooi je weg. Dan maak je een boodschappenlijst voor een nieuwe 100% plantaardige voorraad. Fijn is het dat er steeds meer vegan samengestelde maaltijden of pakketten online te bestellen zijn. Als je een druk werkzaam leven hebt, is een maaltijdbox een uitkomst. Die van EkoMenu is een aanrader als je plantaardig met biologisch wilt combineren.

Boodschappen doen
Zelf scharrel ik online via AH mijn vegan ingrediënten bij elkaar. Via de app op mijn mobieltje heb ik dan gelijk de boodschappenlijst. Vooral de AH-groentenpakketten zijn een uitkomst. Vaak staat er een suggestie voor een vegan-variant erop. Maar als er ‘gehakt’ toegevoegd moet worden, neem ik een plantaardige ‘gehakt’-variant. Tip! Braad plantaardige vleesvervangers niet aan, maar voeg ze als laatste aan de saus toe. Zo blijft het ‘vlees’ lekker sappig.

Bijgaand een foto van alweer enkele jaren geleden. Ik was net overgestapt naar een veganistische leefstijl. Het ‘bouwpakket’ voor erwtensoep werd gecompleteerd met vegan reepjes shoarma.


Vleesvervangers; geen must
Tegenwoordig eten we onze erwtensoep zonder vleesvervangers. Voordeel is dat we alle plantaardige ingrediënten veel beter proeven. Vleesvervangers eet ik alleen nog als ik de geïndoctrineerde vleessmaakbehoefte voel. Bij een plantaardig dieet zijn noten, peulvruchten, volkoren granen en groenten de gezondste keuze. Zelf bereid voorkom je de industriële verwerking en teveel zout.

Scroll to Top