Motivatie

Besluit nemen
Okay, je hebt besloten om plantaardig te gaan leven.

Plan van aanpak
Met een plan van aanpak ga je aan de gang.

Wat als het tegenzit?
Al snel zit het tegen; het lukt je gewoonweg niet om standvastig te blijven. Je wilt er de brui aan geven. Je gaat er bij de pakken neerzitten. En daar zit je dan. Wat nu?

Stop
Stop met de gedachte dat je het niet kunt! Natuurlijk kun je het. Maar hoe nu verder?

Gedragsverandering
Elke gedragsverandering is moeilijk, heel erg moeilijk. Vooral als het om ingesleten gewoontes gaat. Zelf kon ik pas bij de derde poging van het roken afkomen. Van de eerste mislukte pogingen had ik wel geleerd. Ik kende de valkuilen. Dus bij de derde poging zat ik in een situatie waarbij de omstandigheden ideaal waren om te stoppen met roken. En dus lukte het mij toen wel.

Verslaving
‘Ja, maar roken is een verslaving’, hoor ik je nu roepen. En is de behoefte aan vlees, vis en zuivelproducten eten dan niet een verslaving? Het is ondertussen wel bewezen dat het nuttigen van dierlijke producten de kans op serieuze aandoeningen schrikbarend verhogen. En om dat te voorkomen hoef je alleen maar een volwaardig (volkoren en ongeraffineerd) plantaardig dieet over te stappen.

De laatste 20 jaar
Je hoeft er alleen maar aan te denken hoe je de laatste 20 jaar van je leven wilt leven om gemotiveerd te blijven. Ook als het even tegenzit. Nu de noodzakelijke standvastigheid opbrengen. Voor later.

Standvastigheid
Ja, ‘standvastigheid’ is zo een passende uitdrukking. Vind jij niet ook dat het bewonderenswaardig is om standvastig te zijn? Het is een positieve karaktertrek. Wie wil nou niet standvastig zijn? Een plan opstellen en er helemaal voor gaan? Ook als het tegenzit?

De praktijk
De overstap naar een 100% plantaardig dieet. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo moeilijk. In de praktijk is het echter een rigoreuze verandering van levensstijl. Vooral als je zelf in de keuken staat om alle maaltijden te bereiden. Voor blijvend succes zal veel oefening van het nieuwe gedrag noodzakelijk zijn. Op verschillende momenten, bij verschillende gelegenheden en in verschillende groepen.

Persoonlijke waarden
Heb je – om welke reden dan ook – een keuze gemaakt voor een 100% plantaardig dieet? Ga dan eerst je persoonelijke waarden in kaart brengen.

De doorzetter
Wil je iemand zijn die weet door te zetten? Dan begin je weer opnieuw als je een keer een terugval hebt. Niemand loopt de marathon zonder te oefenen.

Een mens met principes?
Of zie je jezelf eerder als iemand met principes? Dan durf je een afwijkende mening te hebben. En daar is moed voor nodig. Daarnaast waai je niet met alle winden mee. En vooral: je bent betrouwbaar. In je omgeving zeg je dat je 100% plantaardig leeft. ‘Gebakje?’ ‘Nee, dank u!’

Mijn eigen persoonlijke waarde
Zo is mijn persoonlijke waarde dat ik me sterk en fit voel. Dat ik beschik over maximale fysieke energie. Dit omdat ik graag actief door het leven raas. Is mijn gewicht in lijn met de ideale BMI-waarde? Neen! Die is boven de 25. En dus krijg ik van het Voedingscentrum het volgende advies:
‘Je gewicht is te hoog. Probeer af te vallen of in elk geval niet aan te komen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Je kunt samen met je huisarts bespreken of afvallen nodig is. Als het nodig is kan je huisarts je doorverwijzen voor de juiste hulp.’

Ha, de maatschappelijke norm is om onder een BMI van 25 te blijven. En ik voel me kiplekker met een BMI van 26. Wat wil ik nou zeggen? Mijn persoonlijke waarden en levensdoelen bepaal ik zelf.

Nieuw gedrag
Alleen als je goed op je netvlies hebt staan wat jijzelf wilt – en wie je zelf wilt zijn – zul je met succes nieuw gedrag kunnen oefenen.

Scroll to Top